๐ก๐ฒ๐ฑ๐ฒ๐ฟ๐น๐ฎ๐ป๐ฑ
Om te beginnen: in Nederland zitten we gelukkig niet stil.
- De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) publiceerde: #GeenPaniek. Gezondheid, jongeren en hun digitale omgeving
- Patti Valkenburg en collega’s: ‘The effect of social media on well-being differs from adolescent to adolescent’
- De bijeenkomst van Netwerk Mediawijsheid over mediawijsheid, mentale gezondheid en de impact van mediagebruik op jongeren. Het verslag is hier te lezen.
๐๐ฒ ๐ฉ๐ฆ
๐ In Amerika luidt de hoogste medische adviseur bij de Amerikaanse overheid, dr. Vivek Murthy, de noodklok. Hij waarschuwt voor 'a profound risk of harm to the mental health and well-being of children and adolescents'.
Kijk op deze pagina
๐ In de podcast van Ezra Klein problematiseert ook gerenommeerd psychologe Jean Twenge de smartphone.
* Podcast: klik hier.
๐ Ezra Klein sprak ook met klinisch psychologe Lisa Damour. Zij sluit zich niet bij de analyse van Twenge aan. Er zijn jongeren, zoals gemarginaliseerde groepen, die wel degelijk baat hebben bij sociale media. Noem niet te snel sociale media als absolute boosdoener. Effecten verschillen, jongeren verschillen.
* Podcast: klik hier
* Haar boek The Emotional Lives of Teenagers
๐ Genuanceerd is ook de reactie van de makers van Hard Fork, mijn favoriete podcast over digitale technologie: Kijk op deze pagina.
๐ข๐ฝ๐๐ผ๐ฒ๐ฑ๐๐ถ๐ฝ๐
Vooral het gesprek met de nuchtere, hoopvol gestemde Lisa Damour is de moeite waard. Zij laakt 'the cultural belief that stress and anxiety should be eliminated at all costs'. Er is een crisis, zegt ze, maar niet elk slecht gevoel bij jongeren is reden tot bezorgdheid.
Hoe help je kinderen gezond om te gaan met sociale media? Haar tips:
- 1: Start rustig. Als je kinderen een telefoon geeft, zorg dan eerst dat ze alleen maar kunnen sms’en met vrienden en vriendinnen. Kijk hoe ze zich gedragen.
- 2: Als het gaat om veilig internet, bepaal dat niet voor een tiener, maar met een tiener. Stel de goede vragen. Vraag: wat begrijpen volwassen niet over sociale media? Wat vind je leuk, waar geniet je van?
- 3: Vraag ze ook naar de minder leuke dingen, zij het niet in hetzelfde gesprek over de positieve ervaringen. Welke nadelen zie je? Daarna, als het nodig is: hoe kan ik helpen?
Damour: “Ik denk dat het geen goed idee is om tieners advies te geven over sociale media, want niemand, ook tieners niet, wil advies van iemand die er veel minder van weet dan de tiener zelf.”
Remco Pijpers, Lid Kerngroep Netwerk Mediawijsheid en Strategisch adviseur digitale geletterdheid Kennisnet