-
Een casus van Anouk van Dijk, medeauteur van Heartly. Psycho-educatie over hechtingsproblematiek.
Het eerste jaar was pittig, maar hij kan inmiddels zoveel waardoor ouders soms vergeten hoe de start is geweest. Wat nog wel opvalt, is dat Jasper heel moeilijk gaat slapen, eigenlijk alleen maar wanneer zijn ouders bij hem blijven, het liefst naast hem liggen. Ook het afscheid bij de peuterspeelzaal leidt tot buitenproportioneel groot verdriet.
Zindelijk en driftbuien
Ondanks dat Jasper al lange tijd zindelijk is, kan hij dan ineens weer in zijn broek plassen. Jasper heeft regelmatig drift buien, ‘dat hoort erbij, het is een fase’ wordt er vaak gezegd, maar ouders vragen zich af of dit de mate en hoeveelheid is die ‘erbij hoort’.
Bijt zichzelf
Jasper is de beste in aandacht vragen, met gekkigheid en grapjes, maar ook op andere manieren, heel hard praten, of door iets stuk te maken. Soms bijt hij zichzelf, dit is eigenlijk nog het naarste om te zien.
Hoe ga je hiermee om, hoe help je Jasper op weg en hoe achterhaal je wat er met hem aan de hand is? Het recent verschenen boek Heartly. Psycho-educatie over hechtingsproblematiek kan hierbij helpen.
In het verhaal van hoofdpersoon Heartly lees je hoe dit kan ontstaan, wat de gevolgen zijn en wat eraan te doen is. Een complexe problematiek uitgelegd in een eenvoudig verhaal voor kinderen, ouders/verzorgers en professionals.
Over de auteurs
Anouk van Dijk, kindertraumatherapeut, en Jichia Brauckman, sociotherapeut, werken beiden in de jeugdzorg met kinderen met hechtingsproblematiek. In Heartly delen zij hun ervaringen, kennis en inzicht met ouders, kinderen en professionals om hen beter te kunnen ondersteunen in het begrijpen van hechtingsproblematiek.
Bekijk hier het inkijkexemplaar